maandag 12 november 2012

Opdrachten
Hoofsheid
  • 1 - Welke invloed hadden de kruistochten op de hoofse cultuur?
Tijdens de kruistochten raakten velen onder de indruk van de Arabische cultuur, daar was de kunst van het levens genieten verder ontwikkeld dan in Europa. Vanaf die tijd begint zich een ‘hoofse’ cultuur te ontwikkelen.
- Wat was het belangrijkste principe van de hoofse omgangsvormen?
Je hoort je medemens met respectvolle gemanierdheid tegemoet te treden, je laat de ander in zijn waarde en plaatst deze niet voor onaangename verrassingen. Je bent wellevend, galant en je beheerst je driften en impulsen.
  • 2 Lees de tekstpagina over Floris ende Blancefloer. Leg uit in hoeverre de kruistochten van belang zijn geweest voor het schrijven van deze roman
De beschrijvingen van de bewegende beelden op het schijngraf van Blancefloer, de exotische tuinen en het fantastische paleis van emir van Babylon zijn ongetwijfeld beïnvloed door de indrukken van de kruistochtvaarders. Vanwege deze elementen behoorde Floris ende Blancefloer tot de ‘oosterse romans’.

Ridderliteratuur
  • 1 - Wat zijn de voornaamste verschillen tussen Karel- en Arturromans?
Karelromans waren veel bloeddorstiger en ruwer dan de Arturromans. Ook was er bij de Arturromans eerbied voor de vrouw en bij Karelromans was dat totaal niet.
 - Welke voorbeeldfunctie hadden ridderromans voor het       oorspronkelijke publiek?
De lotgevallen van de romanfiguren dienden tot voorbeeld van de edelen die naar zulke verhalen luisterden.
  • 2 Leg op grond van de tekstpagina Karel ende Elegast uit welke typische eigenschappen van ridderschap daarin naar voren komen.
- moed: Elegast riskeert ontdekking om Eggerics complot te verijdelen
- trouw: Elegast aan leenheer Karel, ondanks een kwalijke behandeling
- geloof: Karel gehoorzaamt het eigenaardige bevel van God, Elegast vertrouwt op het godsoordeel in het duel
- eerlijkheid: Elegast lijdt liever schade dan dat hij verraad pleegt


Van den vos Reynaerde
  • 1 - Waar blijkt in het tekstfragment dat Reinaert een doortrapte schurk is?
Direct aan het begin, waar Reinaert Tibeert door het bespotten van zijn aarzeling zover krijgt om zichzelf het oordeel aan te doen. Voorts in het vervolg, waar Reinaert Tibeert in zijn doodsnood bespot.

- Welke twee tegenstrijdige gevoelens maakt Reinaert bij de lezer/luisteraar los?
De ene keer wekt hij bewondering door zijn slimheid, dan weer roept hij afschuw op door de manier waarop hij anderen te grazen neemt.
  • 2 De prent van Fokke ende Sukke bij deze pagina verwijst naar de 'Madocke'. Leg uit hoe de humor in deze grap in elkaar steekt.
De prent bevat een woordspeling op het werkwoord 'maken'. De eerste zin van Reinaert luidt 'Willem die Madocke maecte', waarbij 'maken' doorgaans opgevat wordt als 'schrijven' en Madocke dus een tekst moet zijn. Volgens de prent is 'een madocke' echter een ingewikkeld apparaat, dat door Willem 'gemaakt' in de zin van 'gerepareerd' zou kunnen worden. Dat werpt een geheel nieuw licht op de eerste zin van de Reinaert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten